Biografija

Tanja Radović rođena je 1964. godine  u Karlovcu. Završila je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama: Pomaknute ljubavi, Kuća, Kompjutor, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, Sunčeve pjege, Plastične đurđice, Mreža, kao i kratke priče (emisija Hrvatska proza), roman Pitanje Nade (emisija Radio scena – izlog Dramskog programa), radionapetice i radioigre.

Bosansko narodno pozorište u Zenici postavilo joj je dramu Iznajmljivanje vremena - pod nazivom Time sharing 3.0 (2001.) u režiji Morane Foretić, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru praizvelo joj je dramu Noćna gušterica (2002.) u režiji Lawrencea Kiirua.

SF priče ušle su joj u izbor najboljih na ISTRAKON-ovim natječajima za kratke SF i fantasy priče (2004., 2005. i 2008.), kao i SFERAKON-ovom natječaju za zbirku hrvatske fantastike i SF-a (2007.). Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2010.).

Dobitnica je nagrade Tena za najbolji dramski tekst za djecu i mlade (Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.) te regionalne 2. nagrade „Aidin Maslačak Bajka“ u organizaciji Udruženja za promociju kulture „Fani“ i 8. festivala dječije umjetnosti FEDU, Sarajevo, 2022. Dobitnica je 3. nagrade natječaja za kratku priču "Zlatko Tomičić" Književnog kluba Karlovac, 2022. te na istom natječaju pohvaljena 2023. godine.

Studentsko kazalište “Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba praizvelo joj je drame Mačja glava, Kompjutor, Iznajmljivanje vremena (1999. – najbolja amaterska predstava u Hrvatskoj), Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica.

Kao hrvatski predstavnik sudjelovala je u radu Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave (Hrvatski centar ITI, Motovun, 2001.) s dramom Gušterica.

Član je uredništva časopisa za knjigu Tema (Zagreb, Centar za knjigu, 2004. - ).

Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca.

Objavljene su joj dvije knjige drama – Iznajmljivanje vremena (Zagreb, Meandar i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2001.) i Ledeno doba – (Zagreb, Meandarmedia, i SKUD “Ivan Goran Kovačić“, 2009.), romani Pitanje Nade (Zagreb, Meandarmedia, 2015., e-izdanje 2020.), Rent-a-talent (Zagreb, Meandarmedia, 2018.) i Oda mladosti (Zagreb, Meandarmedia, 2023.), zbirka priča Osporavanje kiše (Zagreb, Meandarmedia, 2020.), dramski tekst za djecu Brundeša (Zagreb, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.) te slikovnica Kako je Dobroslav išao za srcem (ilustrirao Tomislav Tomić, Zagreb, Sipar, 2023.).

Drama Zarobljeni u crtežu (Entrapped in the Drawing) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku Different voices (Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003.), drama Ledeno doba (Epoka lodowcowa) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na poljskom jeziku (Nie tylko) fragmenty : wybór nowych dramatów chorwackich (Katowice, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2019.), a pojedine drame, kratke priče i SF-priče u raznim časopisima i zbornicima.

 

Na njezinom YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCG4_PBpMBaIHPWTYH8_ocSg nalaze se neka od njenih djela u obliku audioknjiga. Autorica je ujedno i naratorica.